2015 m. gegužės 22 d., penktadienis

PAŽINTINĖ – MOKOMOJI EKSKURSIJĄ Į KAUNO LIETUVOS MEDICINOS IR FARMACIJOS ISTORIJOS MUZIEJŲ BEI TADO IVANAUSKO ZOOLOGIJOS MUZIEJŲ

Jau tapo tradicija mokykloje paskutines mokslo dienas skirti ekskursijoms ir išvykoms.
Specialiųjų ir lavinamųjų klasių mokiniai gegužės 21 dieną važiavo į pažintinę mokomąją ekskursiją į Kauną.
Atvykę ėjome į netoli Kauno pilies įsikūrusį Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejų. Šis muziejus gyvuoja jau daugiau kaip 24 metus. Visi eksponatai įkurdinti rūsyje, kur 16 a. gyveno gydytojas – barzdaskutys- chirurgas. Muziejuje eksponuojami Lietuvos ligoninių,
vaistinių ir farmacijos įmonių įrengimai ir baldai, medicinos prietaisai, dokumentai, medikų ir farmacininkų asmeniniai daiktai.  Mes aplankėme keletą vaistinės patalpų: oficiną(receptūrinį kambarį), vaistingųjų medžiagų atsargų kambarį, laboratoriją, koktoriją. Šiuose kambariuose mokiniai pamatė įvairius vaistų gaminimo įrankius, špitoles (vaistų saugojimo dėžutes), įvairius indus ir mechanizmus skirtus vaistams arba juos sudarančių medžiagų apdirbimui ir paruošimui. Labiausiai mokiniams patiko mašina, skirta vaistams gaminti.
  Įgiją daug žinių, iš medicinos ir farmacijos muziejaus keliavome toliau. Truputį pavažiavę Kauno miesto gatvėmis atvykome į Tado Ivanausko zoologijos muziejų, kuris įsikūręs beveik pačiame Laisvės Alėjos centre.  Šis muziejus  vienas seniausių muziejų respublikoje ir vienintelis zoologijos muziejus Pabaltijyje.
Eksponatų apžiūrą pradėjome nuo smulkiųjų gyvūnėlių. Ekskursijos vadovė papasakojo ir parodė įvairių vabalėlių, musių, drugelių. Vaikai stebėjosi pamatę musę cėcė, kuri, būdama tokia mažytė, pridaro daug žalos – sukelia mirtiną ligą. Su dideliu susidomėjimu mokiniai stebėjo, kaip priklausomai nuo gyvenimo sąlygų ir aplinkos, keičiasi patys gyvūnai. Vaikus sužavėjo gyvūnijos didingumas ir įvairovė.
Po patirtos ekskursijos mokiniai šurmuliavo, dalijosi savo įspūdžiais ir diskutavo. Manome, jog tokios ekskursijos padeda mokiniams kaupti žinias ir turiningai praleisti laisvalaikį.
Ilona Nedzinskienė