2015 m. birželio 12 d., penktadienis

Mano knygelė

Alytaus Dzūkijos pagrindinėje mokykloje kovo mėnesį įgyvendintas tarpmokyklinis integruotas projektas ,,Mano knygelė“, skirtas Tarptautinei vaikiškos knygos dienai paminėti, kuriuo siekta sudominti mokinius knyga, paskatinti daugiau skaityti, puoselėti meilę knygai, gerinti specialiųjų poreikių mokinių socializaciją
ir integraciją, skatinti kūrybiškumą, mokyti drauge kurti knygeles, bendrauti, bendradarbiauti. Projekte dalyvavo Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos specialiųjų poreikių mokiniai ir Panemunės pagrindinės mokyklos 3a klasės mokiniai, kurie drauge kūrė ir gamino knygeles.
  Kovo 12 dieną į svečius atvyko Panemunės pagrindinės mokyklos 3 a klasės mokiniai su mokytojomis Reda Savulioniene ir Renata Vaikšnoriene. Apžiūrinėdami knygeles, mokiniai grupėse tarėsi, kokią knygelę norėtų pagaminti patys. Labiausiai dominavo tema - ,,Draugystė“, - buvo sukurtos dvi knygelės. Kitos vadinosi: ,,Draugai“, ,,Kiškis, kuris neturėjo draugų“, ,,Kaip norite, kad Jums darytų žmonės, taip ir Jūs jiems darykite“ ir spalvinimo knygelė. Henrikas Dulys nusprendė sukurti eilėraščių knygelę, į kurią suklijavo spausdintus įvairių autorių eilėraščius. Mokiniams padėjo mokytoja Jolanta Savukynienė, auklėtoja Vaida Stanionienė, pedagogo padėjėjos Aldona Kasteckienė ir Jurgita Cibulskaitė. Bendro rezultato siekimas padėjo visiems geriau pažinti vieniems kitus, ugdyti draugiškumą ir toleranciją vienas kito atžvilgiu. Baigę gaminti knygeles, Panemunės pagrindinės mokyklos mokiniai mūsų susitikimą užbaigė daina ,,Gama“.  
   Kovo 19 dieną su Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos specialiųjų ir lavinamųjų klasių mokiniais ir auklėtoja Vaida Stanioniene vykome į Panemunės pagrindinę mokyklą, kur laukė mokytojos Reda ir Renata, direktoriaus pavaduotoja Irma Jauneikienė, o trečiokai dovanojo dainas. Buvo sukurtos knygelės: ,,Mes – žmonės“, ,,Gyvūnai“, ,,Būrankos pasaka“, spalvinimo knygelė ir dar dvi knygelės. Sekretorė Daiva Mateikienė fotoaparatu įamžino akimirkas, kurias mokiniai galėjo stebėti ekrane.
     Kovo 26 dieną vyko baigiamasis renginys, kuriame džiaugėmės bendrais rezultatais. Dalyviai apdovanoti padėkos raštais, įsteigti ir specialūs Alytaus apskrities literatų klubo ,,Tėkmė“ nario, poeto Albino Plauskos prizai – jo išleistos vaikiškos eilėraščių knygelės: ,,Saulėtais takeliais“ atiteko Panemunės pagrindinės mokyklos 3a klasės mokiniui Viliui Skokovui už originaliausią istoriją „Būrankos pasaka“, o knygelę ,,Ilganosė lapė Zosė“ gavo Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos 8 klasės mokinys Henrikas Dulys – už eilėraščių knygelės idėją. Renginyje dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės direktorės pavaduotoja Agnė Petravičienė, pradžiuginusi mokinius pasakojimu apie vaikystėje skaitytas knygas. Alytaus apskrities literatų klubo ,,Tėkmė“ narys Alfonsas Vitkauskas skaitė apsakymą vaikams, dovanojo knygeles. Renginyje pristačiau projektą ir jo rezultatus, skaitėme Alytaus apskrities literatų klubo ,,Tėkmė“ narės Scholastikos Kavaliauskienės eiliuotas pasakėles ,,Uodo nuotykiai“ ir ,,Zuikio baimė“. Renginio pabaigoje trečiokės dovanojo draugams išmoktus šokius, kvietė šokti draugystės šokį, bendravome ir vaišinomės saldumynais. Dėkojame Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Bronei Balionienei, kuri priėmė mūsų gamintų knygelių parodėlę.
Projekto vadovė Asta Galbuogienė